Hudvård

Antioxidanter

Antioxidanter är molekyler som skyddar kroppen mot skadliga effekter av fria radikaler. Fria radikaler är instabila och reaktiva molekyler som produceras naturligt i kroppen som en biprodukt av metaboliska processer och genom yttre faktorer som UV-strålning, rökning, föroreningar och vissa kemikalier. Dessa fria radikaler kan orsaka skador på celler, proteiner och DNA genom en process som kallas oxidativ stress, vilket kan leda till åldrande och olika sjukdomar, inklusive cancer, hjärt-kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.

Oxidativ stress påverkar huden på flera negativa sätt, vilket kan bidra till för tidigt åldrande och olika hudproblem. Bland annat bryter oxidativ stress ner kollagen och elastin, två proteiner som ger huden dess struktur och elasticitet. När dessa proteiner skadas kan huden förlora sin fasthet och smidighet, vilket leder till rynkor, fina linjer och slapp hud.
Den kan även skada hudens skyddande barriär, vilket gör den mer mottaglig för skador från yttre faktorer som föroreningar, kemikalier och mikroorganismer. En försämrad barriärfunktion kan leda till torrhet, irritation och ökad känslighet.
Fria radikaler kan också trigga inflammatoriska processer i huden vilket kan bidra till hudproblem som akne, rosacea, eksem och psoriasis. Det kan också påskynda åldringsprocessen och försämra hudens allmänna hälsa.

Vilken effekt har antioxidanter?

Antioxidanter neutraliserar fria radikaler genom att donera en elektron till dem, vilket stabiliserar de fria radikalerna och gör dem mindre skadliga. Här är några exempel på vanliga antioxidanter och deras källor:

Vitamin C (Askorbinsyra): En vattenlöslig antioxidant som finns i citrusfrukter, jordgubbar, kiwi, paprika och grönsaker som broccoli och spenat. Vitamin C hjälper till att skydda hudceller mot skador, främjar kollagenproduktionen och stärker immunsystemet.

Vitamin E (Tokoferol): En fettlöslig antioxidant som finns i nötter, frön, vegetabiliska oljor, avokado och gröna bladgrönsaker. Vitamin E hjälper till att skydda cellmembranen från oxidativ skada och stödjer hudens hälsa.

Betakaroten: En föregångare till vitamin A som finns i morötter, sötpotatis, pumpa, spenat och andra grönsaker. Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen och bidrar till att upprätthålla syn, hudhälsa och immunsystemets funktion.

Selen: Ett spårämne som finns i paranötter, fisk, kött och ägg. Selen spelar en viktig roll i kroppens antioxidantförsvarssystem genom att stödja funktionen hos antioxidantenzymet glutationperoxidas.

Flavonoider: En grupp av polyfenoler som finns i frukt, grönsaker, te, choklad och vin. Flavonoider har antioxidativa, antiinflammatoriska och kardiovaskulära skyddande egenskaper.

Lykopen: En kraftfull antioxidant som finns i tomater, vattenmelon, grapefrukt och andra röda och rosa frukter. Lykopen är känd för sina cancerförebyggande egenskaper och skyddar huden mot UV-skador.

 

Vilka antioxidanter skall vi hålla utkik efter i hudvårdsprodukter?

Vanliga antioxidanter i hudvård inkluderar:

Vitamin C: Ljusar upp huden, stimulerar kollagenproduktionen, bekämpar fria radikaler och skyddar mot UV-skador.

Vitamin E: Skyddar cellmembranen, återfuktar huden, och har antiinflammatoriska egenskaper.

Ferulinsyra: Förstärker effekten av andra antioxidanter som vitamin C och E, skyddar mot UV-skador.

Grönt te: Anti-inflammatorisk, lugnar huden, och bekämpar fria radikaler.

Resveratrol: Kraftfull antioxidant som skyddar mot miljöskador och förbättrar hudens elasticitet.

Koenzym Q10: Energigivande för cellerna, reducerar tecken på åldrande, och skyddar mot oxidativ stress.

Förutom antioxidanter i din hudvård kan en hälsosam kost rik på antioxidantrika livsmedel, som färsk frukt och grönsaker, bidra till att stärka hudens försvar mot oxidativ stress.

 

Dr. Hedison – Vita Rise Ampoule

Denna revolutionerande hudvårdsprodukt består av 6 ampuller, vardera med 10 ml serum, speciellt utvecklat för att vitalisera och förbättra din hud.
Med en imponerande 10% koncentration av vitamin C, känt för sina antioxidantegenskaper, arbetar detta serum i harmoni med vitamin B3 (niacinamid) för att minska hyperpigmentering, post-akne-märken och återställa kollagen.
En kraftfull kombination av naturliga ingredienser, inklusive växtextrakt och hyaluronsyra, säkerställer djup fukt och skydd mot miljöpåverkan. Idealisk för en klarare och jämnare hudton.
• Antioxidantrik Formulering med Vitamin C: 10% Koncentration av Vitamin C (3-o-Ethyl Ascorbic Acid), ger kraftfulla antioxidant egenskaper som hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler och miljöpåverkan. Det främjar även jämnare hudton och minskar hyperpigmentering.
• Återfuktning och Kollagenåterställning: Niacinamid (B3-vitamin) arbetar tillsammans med hydrolyserat kollagen för att återfukta huden djupt och förbättra elasticiteten.
• Naturliga Extrakt för Hudvitalisering: Växtextrakt (Lavendel, Monarda Didyma, Peppermint, Freesia, Chamomile, Rosemary); Denna kombination av växtextrakt bidrar till att vitalisera huden och ger ytterligare skydd mot miljöpåverkan.

Produkten rekommenderas för personer med hyperpigmenterade fläckar, UV-inducerade fläckar, post-akne-märken och de som söker en mer jämn hudton.
Den är också lämplig att använda under graviditet och amning

 

 

Cellbycell – Hydra C Moisture Toner

Hydra C Moisture Toner är en högt koncentrerad återfuktande toner som effektivt återfuktar och fräschar upp din hud efter rengöring. Den innehåller fyra nyckelingredienser med specifika fördelar för din hud:
• Hyaluronsyra: Binder fukt i huden, ökar elasticiteten och minskar synligheten av rynkor.
• Chamaecyparis Obtusa-vatten: Har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som lugnar irriterad hud och skyddar mot fria radikaler.
• Hippophae Rhamnoides-fruktextrakt: Rikt på vitamin C, E och omega-fettsyror som ger näring, ljusar upp och läker huden.
• Allantoin: Minskar irritation, bildar en skyddande barriär och främjar exfoliering för förbättrad hudstruktur.

Rekommenderas för alla men den är särskilt effektiv för de med torr eller känslig hud

 

 

Cellbycell – Hydra C Moisture Cream

En högkvalitativ kräm som kombinerar ceramid och hyaluronsyra – två kraftfulla ingredienser som ger intensiv återfuktning och stärker din hudbarriär. Ceramid bevarar hudens fukt, medan hyaluronsyra lockar och bibehåller fukt, vilket resulterar i en spänstig och välbalanserad hud. Dessa ingredienser absorberas skonsamt för att snabbt balansera olja och fukt, vilket ger en mjuk och fräsch känsla hela dagen.
• Aloe Vera: Lugnar och minskar rodnad med sina antiinflammatoriska egenskaper.
• Nonifrukt: Motverkar åldrande och skyddar mot fria radikaler
• Cypressvatten: Antibakteriella egenskaper rengör porerna från föroreningar.

Rekommenderas för alla men främst de med torr hud.