Hudvård

Lär dig mer om Hudens pigment

Vad är pigmenfläckar, hur behandlar vi dem och vad ska vi tänka på?

Pigment är något vi alla känner till i form av olika hudtoner, mörka eller ljusa fläckar, fräknar osv. Cellerna i huden som skapar vårt pigment kallas för melanocyter och har en viktig roll i hudens funktion. Vårt pigment är till för att skydda huden mot solens skadliga ultravioletta strålning.

Uppkomsten av vårt pigment är en komplicerad process, det är också här det kan gå fel och våra pigmentceller kan börja agera annorlunda, vilket i sin tur kan leda till pigmentfläckar som vi kallar för antingen hyper- eller hypopigmenteringar.

Hypopigmenteringar är fläckar som är ljusare än resterande delar av huden. Dessa fläckar har alltså en avsaknad av pigment. Hudsjukdomen Vitiligo visar sig i form av sådana vita, välavgränsade fläckar.

Hyperpigmentingar är precis som det låter, en ökad mängd pigment, vilket skapar mörkare fläckar än resterande delar av huden. Fläckarna kan vara olika stora, uppstå/triggas av olika orsaker och kan sitta olika djupt i huden. Några av de vanligaste hyperpigmenteringarna är PIH (post inflammatoriska hyperpigmenteringar, uppstår efter inflammationer exempelvis akne), melasma (dyker ofta upp i samband med hormonella förändringar exempelvis vid graviditet) och åldersfläckar (ofta gamla solskador som vandrar upp till hudytan ju äldre vi blir).

Så vad ska vi tänka på för att förhindra uppkomsten av hyperpigmenteringar och hur behandlar vi de som redan är befintliga?
SPF, SPF, SPF! Solskydd är bland det viktigaste vi kan applicera på vårt ansikte och kropp för att förhindra att våra melanocyter triggas och skapar oönskade fläckar. I samband med SPF är det självklart till fördel att även tänka på att exponera vårt ansikte så lite som möjligt för solen, använd gärna keps, solhatt eller dylikt! Ett perfekt solskydd för ansiktet är Cell by Cell Soft Silky Sunblock SPF 50+ eller BEAUTY OF JOSEON Relief sun Rice+Probiotics SPF 50+.
Kom ihåg att återapplicera SPF under dagen.

Koreansk toner med ris och probiotics från Beauty of Joseon

 

Vad gäller PIH (post inflammatoriska hyperpigmenteringar) skall vi i första hand alltid försöka att lugna huden och dämpa inflammationerna så att pigmenteringarna inte har möjlighet att dyka upp. Egenskaper likt dessa hittar du bland annat i Dr.Hedison- The Jin Jung calming serum och i Cell by Cell- Azulene soothing lotion.

 

Har pigmentfläckarna redan uppstått finns en mängd olika bra produkter som jobbar pigmenthämmande och reducerar pigmentfläckarna. Där har vi Cell by Cell Bright C toning Cream som ljusar upp och förebygger uppkomsten av pigmenteringar samtidigt som den återfuktar maximalt!
Även serumet Vita-Rise Ampoule från Dr. Hedison är en fantastisk produkt för att minska hyperpigmenteringar och jämna ut hudtonen.

Ta hand om era hudar!🧡