Hudvård

Hyaluronsyra- den naturliga fuktbomben!

Ingen har väl missat den fantastiska och omtalade ingrediensen Hyaluronsyra? Men vad är egentligen hyaluronsyra och vad kan den göra för vår hud?

Hyaluronsyra är en naturlig substans som finns i människokroppen och hos andra levande organismer och fungerar som en viktig komponent i vävnader och vätskor, särskilt i hud, bindväv och ledvätska.
Hyaluronsyra är en polymer som består av upprepade enheter av två enkla sockermolekyler: glukuronsyra och N-acetylglukosamin. Dessa enheter binds samman i långa kedjor för att bilda hyaluronsyramolekylen. Sammansättningen som bildas ger hyaluronsyran dess unika egenskaper, inklusive dess förmåga att binda vatten och att fungera som en smörjande substans i vävnader som hud och brosk.

Så vad har hyaluronsyra för effekt i hudvård?

  1. Fuktbindande egenskaper: Hyaluronsyra är en utmärkt fuktbindare och kan hålla upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Detta gör den till en viktig komponent för att bibehålla hudens fuktbalans och smidighet.
  2. Stimulerar sårläkning: Hyaluronsyra kan främja sårläkning genom att skapa en fuktig miljö som är gynnsam för celltillväxt och vävnadsreparation.
  3. Antiinflammatoriska egenskaper: Studier har visat att hyaluronsyra kan ha antiinflammatoriska egenskaper och bidra till att minska inflammation i vävnader, så som huden.
  4. Stimulerar kollagenproduktion: Hyaluronsyra kan stimulera kollagenproduktionen i huden, vilket bidrar till att bevara hudens elasticitet och fasthet samt minska uppkomsten av rynkor och fina linjer.

Redan i 25-årsåldern när kroppen och huden åldras minskar den naturliga produktionen av hyaluronsyra vilket resulterar i att huden har svårare att binda till sig fukt. Genom att inkludera hyaluronsyra i din dagliga hudvård, med hjälp av till exempel en hyaluronsyrakräm, kan du addera hyaluronsyra utifrån och hjälpa hudens egen förmåga att binda fukt. Kroppen bryter dock ner hyaluronsyra naturligt vilket gör att effekten av krämen som du lägger på tyvärr bara är tillfällig. Du behöver därför använda produkter med hyaluronsyra regelbundet för att bibehålla fuktnivåerna i huden.

Kan alla kan använda produkter med hyaluronsyra?
Det stämmer så bra! Alla hudtyper mår bra av fukt och hyaluronsyran har egenskapen att inte heller täppa till hudens porer vilket gör den lämpad till alla hudtyper. Har du en fet hudtyp kommer du att älska känslan av att bli återfuktad utan att känna dig kladdig eller fet. Har du en torr hud kommer du att älska hyaluronsyrans omedelbara fuktbindade effekt som gör att huden känns mer spänstig och glowig. Har du en normal/kombinerad hudtyp kommer hyaluronsyran på ett balanserat sätt hjälpa din hud att binda fukt.

En bra hyaluronsyraprodukt, oavsett om det är för medicinska, kosmetiska eller andra ändamål, har flera kännetecken som gör den effektiv. Här är några tips till dig som konsument att kika på när du väljer din hyaluronsyraprodukt:

  • Ingredienslista och formulering: Kontrollera ingredienslistan för produkten. En bra hyaluronsyraprodukt bör innehålla hyaluronsyra som en av de främsta ingredienserna. Om det finns andra ingredienser bör de vara kompletterande och gynnsamma för hudens hälsa eller för det avsedda användningsområdet. Hyaluronsyra kan ha benämningar: hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat och sodium hyaluronate crosspolymer.
  • Molekylvikt: Om du kan, leta efter information om molekylvikten på hyaluronsyran i produkten för att välja effekten av hyaluronsyran du är ute efter. Generellt sett brukar lägre molekylvikt tränga djupt ner i huden och återfukta, medan högre molekylvikt tar längre tid på sig att tränga ner. Oavsett om det tar längre tid blir huden fortfarande återfuktad.
  • Kliniska studier och forskning: Om möjligt, leta efter produkter som stöds av vetenskaplig forskning eller kliniska studier. Produkter som har genomgått noggrann vetenskaplig utvärdering är mer benägna att vara effektiva och säkra att använda.

Det är givetvis en fördel om du dessutom kan få vägledning och rekommendationer av en hudterapeut eller dylikt som har möjlighet att se och känna på din hud för att hitta bästa möjliga hyaluronsyraprodukt för just dig.

Hyaluronsyra går bra att kombinera med andra ingredienser som retinol, vitaminer och andra syror. Det enda undantaget skulle vara syror med låga pH-nivåer, till exempel glykolsyra, eftersom det kan minska effekten av hyaluronsyran.

Nedan hittar du några utav produkterna här på KoreanFacial som innehåller hyaluronsyra och som ger huden ordentligt med fukt!

Cellbycell – Hydra C Moisture Cleanser

Cellbycell – Hydra C Moisture Toner

Cellbycell – Hydra C Moisture Cream

Dr. Hedison – Hyaluronic Acid Moisture Cream