Hudvård

Allt du behöver veta om Retinol!

Retinol, en form av vitamin A, har blivit en grundpelare och en riktig stjärnprodukt inom hudvård tack vare dess mångsidiga fördelar och imponerande resultat på huden. Från att minimera rynkor till att jämna ut hudtonen, har retinol blivit en av de mest hyllade ingredienserna när det gäller anti-aging och hudförbättring men även mot akne och pigmenteringar.

En av de främsta fördelarna med retinol är dess förmåga att öka cellförnyelsen med dess små molekyler som tränger djupt ner i huden precis där det verkar som bäst. Genom att påskynda avstötningen av gamla hudceller och främja tillväxten av nya, hjälper retinol till att hålla huden frisk, strålande och ungdomlig. Dessutom stimulerar retinol produktionen av kollagen och elastin, vilket resulterar i en fastare och mer elastisk hud. Retinol är på så sätt särskilt effektivt när det gäller att minska uppkomsten av rynkor och fina linjer.

Retinol är också känd för sin förmåga att behandla och förebygga akne. Genom att minska inflammationen i huden och förhindra bildandet av tilltäppta porer, kan retinol bidra till att förbättra hudens klarhet och minska risken för framtida utbrott och inflammationer. Dessutom kan retinol hjälpa till att minska hyperpigmentering och ojämn hudton genom att bryta ner melanin och främja en jämnare hudfärg.

När man använder retinol i hudvård är det viktigt att vara försiktig. Retinol kan orsaka irritation och känslighet i huden, särskilt i början av användningen. Vi kommenderar alltid att man introducerar retinol gradvis i sin hudvårdsrutin och att använda den enligt tillverkarens rekommendationer. Personer med känslig hud kan behöva använda lägre koncentrationer av retinol eller applicera den mindre frekvent för att undvika eventuella biverkningar så som rodnad, irritation eller torrhet.

Retinol är en kraftfull men fantastisk ingrediens som kan ge imponerande resultat när det gäller att förbättra hudens utseende och struktur.

Rådfråga gärna en hudterapeut eller liknande innan du väljer din retinol-produkt så att du får en som är anpassad för just din hud!
Här kommer några tips på vad du kan tänka på när du skall välja din retinol:

 1. Välj rätt retinol för rätt hudtillstånd. Är det akne eller fina linjer du vill fokusera på? Vid torr hud kan det vara så att du behöver en retinol-produkt som kommer i olje-form.
 2. Vänj in produkten! Detta är ett viktigt steg till framgång. Har du inte använt retinol tidigare så börja med den lägre koncentrationen för att sedan successivt gå över till en högre. Börja med att applicera din retinol var tredje till var fjärde kväll i några veckor för att sedan även där öka om huden tillåter. Känn in huden och lyssna på den, ibland behöver man ta ett steg tillbaka och ibland kan man öka på.
 3. Applicera din retinol regelbundet, kvällstid, en längre period för att kunna se resultat. Det gäller att ha lite tålamod!
 4. Ta det försiktigt med andra starka, aktiva ingredienser så som tex olika syror. Till en början kan du ställa dessa på badrumshyllan för att sedan försiktigt introducera in dem i din hudvård igen, om huden tillåter. Alternativt använder du syra-produkter på morgonen och retinolet på kvällen.
 5. Var försiktig med applicering av retinol runt ögonen! Det finns anpassade retinol-produkter för just ögonområdet.
 6. Produkter som lugnar och återfuktar huden lite extra är riktigt bra komponenter i din hudvård när du använder retinol och kan användas med fördel.
 7. Solskydd! Var noga med att använda SPF under tiden du använder denna ingrediens. Även ifall retinol inte gör huden solkänslig så är ingrediensen i sig solkänslig och kan bli instabil vilket kan leda till oönskade eller inga resultat alls. Minst SPF30 dagtid.
 8. Sist men inte minst ska vi komma ihåg att retinol inte är för alla. Vissa personer har helt enkelt en hud som inte tål  eller är överkänsliga mot ingrediensen, detta är oftast hudar med rosacea, perioral dermatit, mycket torr hud eller eksem.
  Retinol är inte heller lämpade för personer som är gravida eller ammar och inte heller för personer under 20-års ålder.
  Har du använt retinol ett bra tag och din hud fortfarande flagnar eller är irriterad, kan detta också vara ett tecken på att ingrediensen helt enkelt inte passar din hud. Men lugn, det finns en massa andra fina ingredienser som kan funka bättre för dig!

Lycka till!

 

Dr. Hedison Retinol-Eye Wrinkle Corrector-

Retinol Eye Wrinkle Corrector är en lättviktig retinolkräm-serum som är utformad för att minska rynkor och fina linjer, ljusa upp mörka ringar och förbättra hudens elasticitet. Den innehåller en hög koncentration av retinol (0,075%) samt andra aktiva ingredienser som tranexaminsyra, peptider och antioxidanter.

 

 

Beauty of Joseon- Revice Eye Serum Ginseng+Retinal-

Ett ögonserum som hjälper till att förminska rynkor på den känsliga huden runt ögonen genom att kombinera ginsengextrakt och retinal.

Koreanskt ögon serum från Beauty of Joseon