Hudvård

AHA-BHA- & PHA-syra

Inom hudvård finns det flera olika typer av syror som används för att behandla olika hudproblem och förbättra hudens hälsa och utseende. Generellt sett är syror inom hudvård kända för sina exfolierande, fuktgivande, kollagenstimulerande eller antiinflammatoriska egenskaper, beroende på vilken typ av syra det är.

Låt oss gå igenom de vanligaste syrorna inom hudvård, deras egenskaper och vilka hudtyper de rekommenderas till.

Alfahydroxisyror (AHA): Alfahydroxisyror (AHA) är en grupp av vattenlösliga syror som används inom hudvård för sina exfolierande och återfuktande egenskaper. Syrorna som tillhör denna grupp är glykolsyra (från sockerrör), mjölksyra (från mjölk) och mandelsyra (från mandlar), citronsyra, äppelsyra och vinsyra. Dessa syror utvinns via frukter, mjölk och sockerrör och jobbar i olika djup och olika kraftfullt ner i huden. Syrorna är kända för att hjälpa till att förbättra hudens textur, minska fina linjer och rynkor, samt ge en jämnare och ljusare hudton genom exfoliering och stimulering av hudens cellförnyelse. Eftersom denna syra är vattenlöslig så har den inte lika uttorkande effekt på huden som en BHA syra utan den mjukgör och jobbar bra på strukturen.

AHA-syror passar främst huden som vill jobba på linjer och rynkor, minska ärr och ojämn hudstruktur och få lyster i huden. Syran är även bra för att jobba på synliga pigmenteringar och för att bibehålla en jämn klar hudton.

Dr. Hedison – AHA Soft Peeling Pads  

AHA Soft Peeling Pads är milda och exfolierande pads avsedda för daglig användning. Dessa pads arbetar aktivt för att avlägsna döda hudceller och bidrar till en jämnare hudton. Varje ark är rikt på Glykolsyra och Mjölksyra, de två mest pålitliga och välundersökta AHA-syrorna, kända för sin skonsamhet och effektivitet.Dessutom berikas varje ark med Centella Asiatica Leaf Water, känt för sina fantastiska egenskaper att lugna inflammation, påskynda läkningsprocessen,främja ny celltillväxt, bygga upp kollagen och förbättra cirkulationen.

 

 

 

Betahydroxisyra (BHA): Betahydroxisyra, även kallad salicylsyra, är en fettlöslig syra och har förmågan att tränga djupt ner i porerna. Detta gör BHA-syror särskilt effektiva för att behandla akne och orenheter genom att rensa porerna från överflödig olja och lättare lösa upp talg och döda hudceller. BHA- syran har större molekyler än glykolsyran, vilket betyder att även om den jobbar djupare ner i huden så finns det mindre risk för att irritation ska uppstå än med AHA-syran. BHA-syra ger ingen fukt alls utan har en uttorkande effekt på huden tillskillnad mot AHA-syran som på ett annat sätt återfuktar.

Sammanfattningsvis är BHA-syror mest lämpliga för personer med fet eller kombinationshud, särskilt de som har problem med tilltäppta porer eller finnar.

 

Gluire – AC Calming Serum Booster

AC Calming Serum Booster är ett kraftfullt serum som är speciellt framtaget för aknebenägen hud. Den höga koncentrationen av CICA främjar sårläkning, minskar inflammation och stärker hudens skyddsbarriär
• Exfolierande med BHA: Innehåller effektiv beta-hydroxisyra som hjälper till att avlägsna döda hudceller och främja en klarare hud
• Behandling av finnar & porer: Koncentrerad formel för att effektivt behandla och minska synligheten av finnar och tilltäppta porer.

 

 

 

Polyhydroxy syra (PHA): Detta är en grupp av hudvårdssyror som liknar AHA & BHA-syror, men med några unika egenskaper. Liksom AHA och BHA används PHA för att exfoliera huden och främja cellförnyelsen, vilket resulterar i jämnare och klarare hud. Skillnaden ligger i molekylstorleken och strukturen hos PHA, vilket gör just PHA syran till en mildare exfoliering jämfört med AHA och BHA. Denna mildare effekt gör PHA till ett väldigt fint alternativ för personer med känslig hud eller de som upplever irritation från traditionella AHA- eller BHA-syror. PHAs har också fuktbindande egenskaper, vilket hjälper till att bevara fukt i huden och förbättra hudens fuktbarriär. Med hjälp utav förmågan att ge fukt gör PHA-syror särskilt användbara  för personer med torr eller mogen hud.

Några vanliga typer av PHA inkluderar glukonolakton och laktobionisk syra. Dessa syror används vanligtvis i hudvårdsprodukter som toners, serum eller krämer för att förbättra hudens textur, minska fina linjer och ge en jämnare hudton.

 

Kan man kombinera dessa syror?

Du kan generellt sätt kombinera olika syror men du bör alltid konsultera med en hudterapeut eller liknande så att du får rätt kombination som passar just din hud. Det är viktigt att syrorna inte krockar med varandra i deras pH värden samt att de inte är för starka för din hud.

 

Syror & Sol

Det är viktigt att använda en SPF med högt UV-skydd när du vistas i solen under tiden du använder syror, detta för att din hud kan bli extra solkänslig. Vet du med dig att du skall vistas i solen mer under en period är ett tips att dra ner lite på syrorna och inte använda de lika ofta, exempelvis endast kvällstid eller pausa dem helt under solsemestern.