Hudvård

Den mogna huden

Mogen hud är ett vanligt begrepp som används inom skönhet och hudvård och beskriver en hud som visar tydliga tecken på åldrande i form av rynkor, fina linjer och mindre elasticitet. Det är otroligt individuellt huruvida när den mogna huden visar sig, det finns alltså ingen ålder för när en hy blir ”mogen”.
Kollagen och elastin är bland de två viktigaste beståndsdelarna i huden och har en stor betydelse för hudens utseende och hälsa. Generellt sett börjar kollagenproduktionen minska redan i 20-årsåldern och fortsätter att minska successivt med åldern. Denna process är en naturlig del av åldrandet och är en av orsakerna till att hudens elasticitet minskar och rynkor uppstår med tiden. Andra faktorer som kan påverka kollagenproduktionen är exempelvis genetik, livsstilsvanor (som rökning och exponering för solen) och kost. Att försöka bibehålla en hälsosam livsstil och använda hudvårdsprodukter som främjar kollagenproduktionen kan bidra till att minska effekterna av minskad kollagenproduktion och bibehålla hudens ungdomliga utseende så länge som möjligt.

När börjar man behandla en mogen hud?

Inte heller i denna fråga finns det en specifik ålder för när vi ”borde” börja behandla en mogen hud. Innan 25-års ålder finns överlag dock ingen anledning att tillsätta så kallade ”anti aging” produkter i sin hudvård då kollagen-och elastinproduktionen fortfarande är hög. Så efter 25-års ålder när man börjar märka förändringar i hudens utseende och känsla är en bra tid för att inkludera produkter som arbetar mot hudens åldrande.

Hur borde man tänka kring produkter?

1. Addera kollagenstimulerande produkter i din hudvård! En effektiv ingrediens är retinol som är en form av A-vitamin. Den har flera  fantastiska egenskaper på huden men arbetar otroligt effektivt på just rynkor och fina linjer.

2. Tillsätt antioxidanter. Antioxidanter spelar en viktig roll för hudens hälsa genom att bekämpa skador från fria radikaler och andra oxidativa stressfaktorer som i sin tur kan påskynda hudens åldrande. Bra och effektiva antioxidanter är vitamin C & E, grönt te-extrakt och niacinamid.

3. Arbeta med AHA-syror för en jämnare hudtextur. Genom att avlägsna döda hudceller och främja cellförnyelsen kan AHA-syror förbättra hudens textur och göra den slätare och mer jämn. Det kan minska synliga porer och ojämnhet samt förbättra upptaget av andra hudvårdsprodukter.

4. Ge huden extra mycket näring under natten. När vi sover ökar hudens mottaglighet för näringsämnen och det är därför optimalt att använda produkter med mycket näring och fukt exempelvis en rikare nattkräm.

5. Ge huden runt ögonen lite extra kärlek. Huden runt ögonen är extra tunn och känslig och det är även här vi ofta ser de första ålderstecknen. Använd en anpassad ögonkräm morgon och kväll för att tillgodose den tunna huden vad den behöver.

6. Kom ihåg SPF för att skydda huden mot UV-strålar. Genom att bryta ner elastinet och kollagenet i huden bidrar solens UV-strålar till att man snabbare får fina linjer, rynkor samt hyperpigmenteringar. Det är därför av stor vikt att använda bra solskydd.

 

Ögonkräm:

Dr. Hedison – Time Control Lifting Eye Serum-  

Time Control Lifting Eye Serum är en kraftfull anti-aging serum som återupplivar och förnyar området runt ögonen. Med nyckelingredienser som adenosin, hydrolyserat kollagen och acetyl hexapeptide-8 levererar den synliga resultat.

Adenosin stimulerar bildandet av kollagen och elastinfibrer. Hydrolyserat kollagen fungerar som en kraftfull fuktgivare, förbättrar fyllighet och elasticitet. Acetyl hexapeptide-8 ger en Botox-liknande effekt genom att blockera nervsignaler och minska synliga rynkor för en jämnare hudstruktur.

 

Antioxidanter:

Dr. Hedison – Vita Rise Ampoule

Denna revolutionerande hudvårdsprodukt består av 6 ampuller, vardera med 10 ml serum, speciellt utvecklat för att vitalisera och förbättra din hud.
Med en imponerande 10% koncentration av vitamin C, känt för sina antioxidantegenskaper, arbetar detta serum i harmoni med vitamin B3 (niacinamid) för att minska hyperpigmentering, post-akne-märken och återställa kollagen.
En kraftfull kombination av naturliga ingredienser, inklusive växtextrakt och hyaluronsyra, säkerställer djup fukt och skydd mot miljöpåverkan. Idealisk för en klarare och jämnare hudton.

• Antioxidantrik Formulering med Vitamin C: 10% Koncentration av Vitamin C (3-o-Ethyl Ascorbic Acid), ger kraftfulla antioxidant egenskaper som hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler och miljöpåverkan. Det främjar även jämnare hudton och minskar hyperpigmentering.
• Återfuktning och Kollagenåterställning: Niacinamid (B3-vitamin) arbetar tillsammans med hydrolyserat kollagen för att återfukta huden djupt och förbättra elasticiteten.
• Naturliga Extrakt för Hudvitalisering: Växtextrakt (Lavendel, Monarda Didyma, Peppermint, Freesia, Chamomile, Rosemary); Denna kombination av växtextrakt bidrar till att vitalisera huden och ger ytterligare skydd mot miljöpåverkan.

 

Nattkräm:

Dr. Hedison – Peptide Multi 9 Cream

En kraftfull fuktighetskräm med 9 olika peptider och 8 typer av hyaluronsyra, som arbetar tillsammans för att förhindra tecken på åldrande samtidigt som den ger intensiv återfuktning och fasthet åt huden.
• 9 typer av peptider: Accelererar syntesen av kollagen och elastin, de huvudsakliga proteinerna som är ansvariga för hudens elasticitetsnivå.
• 8 typer av hyaluronsyra: Verkar på olika lager av epidermis för att återfukta den och hjälpa till att ge fasthet åt huden.
• Svart te-extrakt: Reglerar talgproduktionen och lugnar hudirritationer.