Hudvård

Skydda din Hud med SPF

SPF (solskydd), är ordet som cirkulerar i alla sammanhang, med all rätt!
Att använda solskydd är avgörande för att bibehålla hudens hälsa och spelar en avgörande roll för att skydda vår hud mot skadliga effekter av solens ultravioletta (UV) strålar. Solskydd är en viktig och oumbärlig del av hudvårdsrutinen.

Solens påverkan på huden är omfattande och kan vara både positiv och negativ beroende på exponeringens varaktighet och intensitet. Solen är en viktig källa till vitamin D, men överexponering kan också leda till lättar eoch allvarliga skador på huden.
När huden exponeras för solens ultravioletta (UV) strålar reagerar den genom att producera melanin, vilket ger en solbränna.
UVB-strålning tränger djupt in i överhuden och är den huvudsakliga orsaken till solbränna och hudskador. Solbränna är kroppens sätt att skydda sig själv genom att öka produktionen av melanin, men det är också en indikation på att huden har skadats av UV-strålning och kan öka risken för hudcancer.

Långvarig exponering för solen kan orsaka allvarliga skador på huden, inklusive solskador, solfläckar och tidigt åldrande.
UVA-strålning, som tränger djupare in i huden, kan orsaka skador på hudens kollagen och elastin, vilket resulterar i fina linjer, rynkor och förlust av hudens elasticitet. Solens UV-strålar kan också orsaka solfläckar eller åldersfläckar på huden, som är mörka fläckar som uppstår på grund av överproduktion av melanin i specifika områden av huden.

En av de allvarligaste konsekvenserna av överexponering för solen är risken för hudcancer. UV-strålning kan skada hudens DNA och öka risken för att utveckla hudcancer, inklusive melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer. Hudcancer är en av de vanligaste formerna av cancer och kan vara livshotande om den inte upptäcks och behandlas tidigt.

För att skydda huden mot solens skadliga effekter är det viktigt att använda solskydd regelbundet och undvika överexponering av solen, särskilt under de mest intensiva timmarna på dagen. Solkrämer med ett högt solskyddsfaktor (SPF) och bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålning kan hjälpa till att minska risken för hudskador och hudcancer. Något som också kan vara till en fördel är att bära solskyddande kläder och accessoarer, som hattar och solglasögon, för att skydda huden och ögonen mot solens skadliga strålar.

Fysikaliskt eller kemiskt solskydd?

Skillnaden mellan fysikaliskt och kemiskt solskydd ligger i hur de fungerar för att skydda huden mot solens skadliga strålar.

  1. Fysikaliskt solskydd: Även känt som mineralbaserat solskydd, innehåller fysikaliskt solskydd aktiva ingredienser som zinkoxid eller titandioxid. Dessa mineraler fungerar genom att reflektera solens strålar från hudens yta. När solen träffar huden reflekteras och sprids UV-strålningen bort från huden, vilket minskar dess effekt. Fysikaliskt solskydd är effektivt omedelbart efter applicering och är lämpligt för personer med känslig hud eftersom det inte tenderar att irritera huden.
  2. Kemiskt solskydd: Kemiskt solskydd innehåller kemiska föreningar som absorberar UV-strålning och omvandlar den till oskadlig värmeenergi. De kemiska föreningarna absorberar UV-strålningen när den träffar huden och omvandlar den till en mindre skadlig form av energi. Kemiskt solskydd tar vanligtvis cirka 20-30 minuter att bli effektivt efter applicering, eftersom de behöver tid för att absorberas i huden och börja fungera. Kemiskt solskydd är vanligtvis lättare och tunnare i konsistensen än fysikaliskt solskydd och kan vara mer lämpligt för daglig användning under smink eller hudvårdsrutinen.

 

Hur mycket och hur ofta bör man applicera sin SPF?

Mängden av solskydd är lika viktig som faktorn, så var generös! En tumregel är att cirka en tesked är en lagom mängd för ansiktet och motsvarande mängden av ett shotglas är lagom för kroppen. Återapplicera ditt solskydd varannan timme för att få maximalt skydd dagen ut.

Använd alltid en högre faktor, minst SPF 30-50 när du skall vistas i solen. Det är lika viktigt att använda SPF de dagar då solen inte tittar fram och inte är lika stark men dessa dagar kan du gå ner i faktor.

Ta hand om din hud!

 

Cellbycell – Soft Silky Sun Block SPF50+ PA+++ 

Skydda din hud från skadliga UVA & UVB strålar med Soft Silky Sun Block, ett återfuktande solkräm med naturliga ingredienser som glider smidigt på din hud utan att lämna ett vitt lager eller täppa till dina porer.

• Scutellaria Baicalensis Rotextrakt: Skyddar mot skadliga fria radikaler, minskar rodnad och irritation.

• Centella Asiatica-extrakt: Läker skador och sår, minskar rodnad och inflammation.

• Pärlextrakt: Förbättrar hudens elasticitet, motverkar åldersrelaterade tecken, minskar ojämn hudton.

Utvecklad för att passa alla hudtyper

 

 

BEAUTY OF JOSEON Relief Sun: Rice + ProbioticsKoreansk toner med ris och probiotics från Beauty of Joseon

Relief Sun är en lätt och krämig organisk solkräm som känns behaglig på huden. Även om du applicerar en stor mängd flera gånger är den inte klibbig, utan ger en fuktig finish som en lätt fuktkräm. Innehåller 30 % risextrakt och spannmålsfermenterade extrakt, ger fukt och näring åt huden.